MED IMA HRANILNI, ZDRAVILNI IN KREPILNI UČINEK | APIDEJA
   Tel.: +386 51 607 951  +386 51 685 141        O Nas      Kontakt

MED IMA HRANILNI, ZDRAVILNI IN KREPILNI UČINEK

MED NAM DAJE MOČ IN ENERGIJO, TER SKRBI ZA NAŠE ZDRAVJE

Pri čebelarstvu APIDEJA čebelarimo na star klasičen način. Pa to ne iz razloga, ker novejših pristopov čebelarjenja ne bi poznali. To je preprosto odločitev. Ker sva oba z ženo čebelarja apiterapevta, se še kako dobro zavedava pomena zdravega načina čebelarjenja.

Za potrošnika medu ni vseeno, kakšen med uživa. Med je lahko bogat z encimi aminokislinami inhibini, vitamini in minerali. Ne nazadnje ni nepomembno ali potrošnik uživa truplo od medu, ali bogat med, med, ki so ga dejansko pridelale čebele. V nekaterih državah iz katerih  države EU uvažajo med z poreklom "med iz različnih EU držav", le tega ustvarijo v tovarnah medu, čebele pripravijo le osnovo medu, vse ostalo naredijo s posebnimi postopki. Ko takšen med pride v EU, mu proizvajalci primešajo manjši delež medu, ki je bil dejansko pridelan v EU. Tako pridelan med, dobi deklaracijo, pridelano v EU.

Iz navedenih razlogov smo pri čebelarstvu APIDEJA prepričani, da ozaveščen potrošnik ve kaj želi in da za denar, ki ga nameni za nakup medu, želi dobiti pristen naraven in ekološki med. Kajti le takšen med je zagotovilo, da vse tisto kar o učinkih medu veste in od njega pričakujete, da bo te učinke in lastnosti med zagotovo imel.

Pridelujemo več vrst medu: akacijev med, cvetlični med, gozdni med, kostanjev med in hojev med.

Z ženo sva izjemno ponosna na vsakoletni pridelek, prav tako vedno znova dobivava pohvale za pridelan med, tudi od najinih zvestih kupcev, kar si še posebej štejeva v čast in te pohvale nama vedno znova dajejo potrditev, da je odločitev o načinu pridelave medu bila pravilna

ZNAČILNOSTI POSAMEZNIH VRST MEDU:

Akacijev med

  • tekoč, sladek in blage arome,
  • vodeno rumena do rahlo jantarna barva, ki je odvisna od kraja pridelave,
  • kristalizira se izredno počasi,
  • idealen za namaz na kruhu, nepogrešljivo sladilo za kavo, čaj, kosmiče ipd.,
  • ureja prebavo, zmanjšuje izločanje želodčne kisline, regulira funkcijo želodca, pomaga pri zaustavljanju krvavitev, priporoča se za pomirjanje v stresnih situacijah in pri nespečnosti ter prehladu – posebno učinkovit je pri majhnih otrocih,
  • zaradi večjega deleža fruktoze kot glukoze, ga lahko pod zdravniškim nadzorom uporabljajo lažji sladkorni bolniki,
  • točimo ga maja in junija.

Cvetlični med

  • aromatičen, svetlo do zlato rjave barve, po aromi lahko predvidimo njegov izvor,
  • delna, nepravilna kristalizacija – pogosto nastanejo veliki kristali,
  • primeren kot namaz na kruhu in za pripravo lahkih mesnih jedi, solat, napitkov,
  • točimo ga od pomladi do jeseni,
  • je znano naravno zdravilo proti alergijam (posebno proti senenemu nahodu) in pri izčrpanosti organizma.

Gozdni med

  • svetlo do temno rjave barve,
  • močna aroma, okus pa sladek, poln, prijeten in običajno močan,
  • kristalizacija je srednja in navadno zajame vso količino,
  • uporabljamo ga s črnim kruhom, v skutnih jedeh, omakah in polivkah,
  • točimo ga v juliju in avgustu,
  • zdravilen pri vnetjih dihalnih poti in živčni napetosti,
  • priporočajo ga slabokrvnim ljudem.

Kostanjev med

  • poznan po ostri aromi, močnem in grenkem okusu in več odtenkih rjave barve,
  • grenčina medu izvira iz zrnc cvetnega prahu, ki jih je v tem medu veliko,
  • počasna kristalizacija, kristali so grobi, kar je posledica večje količine sadnega sladkorja - fruktoze
  • nepogrešljiva sestavina pri peki peciva, potic in medenjakov,
  • točimo ga v juniju in juliju,
  • pomaga pri bronhitisu, astmi in drugih dihalnih boleznih ter pri žilnih boleznih, saj vpliva na krvni obtok, spodbuja apetit, pomaga pri boleznih prebavil, želodca, jeter, žolča, prostate in slabokrvnosti,
  • zaradi večjega deleža fruktoze kot glukoze, ga lahko pod zdravniškim nadzorom uporabljajo lažji sladkorni bolniki.

Hojev med

  • temno rjave barve z zelenim odsevom,
  • aroma po smoli in žganju, sladek okus po mentolu in sladu,
  • kristalizira počasi, barva kristaliziranega medu pa je precej svetlejša od tekočega,
  • točimo ga v poletnih mesecih, včasih pa hoje medijo celo do konca septembra,
  • zdravilno deluje pri slabokrvnosti in težavah s pljuči.

Obstajajo še tudi drugi medovi, kot naprimer, lipov med, ali žajbljev med, smrekov med.....in še drugi sortni medovi.

Na območju ker čebelarimo, to je okolica Maribora, ter na Pohorju, lahko pridelujemo le zgoraj navedene medove. 

 

Sneaker Release Dates 2019

Kontaktne informacije

    Karantanska ulica 35,
    2000 Maribor,
    Slovenija
    (+386) 51 607 951 (+386) 51 685 141
    info@apideja.si

Noben začetek ni PRETEŽAK, če tisto kar delaš, delaš z LJUBEZNIJO Marsikdo od mojih prijateljev in znancev me sprašuje, kako sva z Aleksandro pristala v poslu s čebelami in čebeljimi pridelki. In vsakomur, ki me to vpraša, odgovorim, da se takšne...

Novice

Ostanite na tekočem, prijavite se na naše e-novice!